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Registros recuperados : 21 | |
1. | | PARFITT, J. M. B.; TIMM, L. C.; REICHARDT, K.; PINTO, L. F. S.; PAULETTO, E. A.; CASTILHOS, D. D. Chemical and biological attributes of a lowland soil affected by land leveling. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 11, p. 1489-1497, nov. 2013. Título em português: Atributos químicos e biológicos de um solo de várzea afetados pela sistematização do terreno. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | SANES, F. S. M.; MORAES, J. R.; CASTILHOS, R. M. V.; SCIVITTARO, W. B.; CASTILHOS, D. D.; WOLLMANN, J. Atributos químicos e microbiológicos do solo afetados pela concentração de sal na água de irrigação. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA, 18.; ENCONTRO DE PÓS GRADUAÇÃO, 11., E MOSTRA CIENTIFICA, 1., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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5. | | PARFITTI, J. M. B.; TIMM, L. C.; PAULETTO, E. A.; SOUSA, R. O. de; CASTILHOS, D. D.; ÁVILA, C. L.; RECKZIEGEL, N. L. Spatial variability of the chemical, physical and biologiacal properties no lowland cultivated with irrigation rice. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, p. 819-830, jul./ago., 2009. Separata de Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, jul./ago., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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6. | | ROSA, C. M. da; CASTILHOS, R. M. V.; VAHL, L. C.; CASTILHOS, D. D.; PINTO, L. F. S.; OLIVEIRA, E. S.; LEAL, O. dos A. Efeito de substâncias húmicas na cinética de absorção de potássio, crescimento de plantas e concentração de nutrientes em Phaseolus vulgares L. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, p. 959-967, jul./ago., 2009. Separata de Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, jul./ago., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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9. | | CASTILHOS, R. M.; DICK, D. P.; CASTILHOS, D. D.; MORSELLI, T. B. A G.; COSTA, P. F. P. da; CASAGRANDE, W. B.; ROSA, C. M. da. Distribuição e caracterização de substâncias húmicas em vermicompostos de origem animal e vegetal. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, número especial, p. 2669-2675, nov./dez., 2008. Separata de Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, número especial, nov./dez., 2008. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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10. | | SANTOS, K. F. dos; CASTILHOS, D. D.; CASTILHOS, R. M. V.; SCIVITTARO, W. B. Caracterização física de substratos elaborados a partir de resíduos agroindustriais vermicompostados. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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11. | | MORAES, J. R.; SANES, F. S. M.; CASTILHOS, D. D.; SCIVITTARO, W. B.; CASTILHOS, R. M. V. Teores de carbono orgânico e microbiano no solo afetados pela salinização da água de irrigação. In: REUNIÃO SUL-BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO, 7., 2008, Santa Maria. anais...Santa Maria: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, Núcleo Regional Sul, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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14. | | VIEIRA, G. A.; CASTILHOS, D. D.; CASTILHOS, R. M. V.; RUBIM, R. S.; MORAES, J. R.; PARFITT, J. M. B. Crescimento de milho e respiração basal em solo acrescido de lodo de parboilização de arroz. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas & desafios da ciência do solo brasileira: anais... Porto Alegre: UFRGS: SBCS, 2007. 1 CD-ROM. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | PARFITT, J. M. B.; REIS, C. E. S.; RECKZIEGEL, N. L.; AQUINO, L. S.; TIMM, L. C.; CASTILHOS, D. D.; NEBEL, A. L. C. Variabilidade espacial do carbono da biomassa microbiana num planossolo cultivado com arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 5.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 27., 2007, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007. v. 1, p. 614-616 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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17. | | PARFITT, J. M. B.; GONÇALVES, F. C.; RECKZIEGEL, N. L.; AQUINO, L. S.; TIMM, L. C.; CASTILHOS, D. D.; NEBEL, A. L. C. Variabilidade espacial do carbono orgânico num planossolo cultivado com arroz irrigado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas & desafios da ciência do solo brasileira: anais... Porto Alegre: UFRGS: SBCS, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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18. | | SOUZA, L. M. de; CASTILHOS, D. D.; MORSELLI, T. B. G. A.; CANTON, D. D.; HARTWIG, M.; QUADRO, M. S.; SANTOS, N. M. L. dos. Conteúdo de macronutrientes e respostas agronômicas de alface cultivada em ambiente protegido sob adubação orgânica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 1.; SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE AGROECOLOGIA, 4.; SEMINÁRIO ESTADUAL SOBRE AGROECOLOGIA, 5., 2003, Porto Alegre. Anais... Porto Alegre: EMATER/RS: ASCAR, 2003. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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19. | | SOUZA, L. M. de; MORSELLI, T. B. G. A.; CASTILHOS, D. D.; CANTON, D. D.; HARTWIG, M.; QUADRO, M. S. Conteúdos de macronutrientes e respostas agronômicas de alface cultivada em ambiente protegido sob adubação orgânica. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 273, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 21 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
17/01/2011 |
Data da última atualização: |
29/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, J. B. da S.; CARRÃO-PANIZZI, M.C.; FONSECA, F. J.; PRUDÊNCIO, S. H. |
Afiliação: |
JOSEMEYRE BONIFÁCIO DA SILVA, UEL; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPSO; FERNANDO JOSEPETT FONSECA, Escola Politécnica da USP; SANDRA HELENA PRUDÊNCIO, UEL. |
Título: |
Flavor of soybean cultivars: sensory descriptive analysis and eletronic tongue. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro, SP. [Anais...] São Pedro: Rede AgroNano: Aptor Software, 2010. Abstract, C515. 1 CD-ROM. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas. NanoAgri 2010. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soybean cultivars have different uses and are classified as food type and grain type. Grain type cultivars are for oil processing and animal feeding and present ?beany" flavor. Food type cultivars are those for human consumption that have special chemical, physical and sensory characteristics. Through sensory evaluation, it was possible to identify different flavors for five distinct special soybean cultivars: BRS 213 (null lipoxygenases), BRS 216 (small grain size), BRS 267 (vegetable type), BRS 133 and BRS 258 (grain type cultivars).The objective of this work was to study the sensory characteristics of different soybean cultivars using the Quantitative Descriptive Analysis (QDA) by Stone and Sidel, 2004 [1] and the electronic tongue fabricated by self-assembly technique employing an automatic deposition of films developed at Escola Politécnica - USP. Data was analysed by Principal Component Analysis (PCA) using the STATISTICA program version 6.0 (2001) and results showed that, electronic sensors were effective in distinguishing and separating soybean cultivars in five different groups as the evaluation of the trained sensory panel. In Figure 1 it can be observed the comparing graphics of the PCA data obtained by QDA with the electronic tongue, where the separation of soybean cultivars is distingueshed. Therefore the use of the electronic tongue in food assessment can provide a rapid and accurate method to analyse flavor of food products, and lines for breeding purposes. |
Palavras-Chave: |
Nanotecnologia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/56638/1/flavor.mercedes.nanoagri2010.pdf
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Marc: |
LEADER 02254nam a2200157 a 4500 001 1873321 005 2012-03-29 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, J. B. da S. 245 $aFlavor of soybean cultivars$bsensory descriptive analysis and eletronic tongue. 260 $aIn: In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro, SP. [Anais...] São Pedro: Rede AgroNano: Aptor Software, 2010. Abstract, C515. 1 CD-ROM. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas. NanoAgri 2010.$c2010 520 $aSoybean cultivars have different uses and are classified as food type and grain type. Grain type cultivars are for oil processing and animal feeding and present ?beany" flavor. Food type cultivars are those for human consumption that have special chemical, physical and sensory characteristics. Through sensory evaluation, it was possible to identify different flavors for five distinct special soybean cultivars: BRS 213 (null lipoxygenases), BRS 216 (small grain size), BRS 267 (vegetable type), BRS 133 and BRS 258 (grain type cultivars).The objective of this work was to study the sensory characteristics of different soybean cultivars using the Quantitative Descriptive Analysis (QDA) by Stone and Sidel, 2004 [1] and the electronic tongue fabricated by self-assembly technique employing an automatic deposition of films developed at Escola Politécnica - USP. Data was analysed by Principal Component Analysis (PCA) using the STATISTICA program version 6.0 (2001) and results showed that, electronic sensors were effective in distinguishing and separating soybean cultivars in five different groups as the evaluation of the trained sensory panel. In Figure 1 it can be observed the comparing graphics of the PCA data obtained by QDA with the electronic tongue, where the separation of soybean cultivars is distingueshed. Therefore the use of the electronic tongue in food assessment can provide a rapid and accurate method to analyse flavor of food products, and lines for breeding purposes. 653 $aNanotecnologia 700 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M.C. 700 1 $aFONSECA, F. J. 700 1 $aPRUDÊNCIO, S. H.
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